Tweede Kamer: naming en shaming discriminerende uitzendbureaus

Het is nu echt tijd dat de namen van discriminerende uitzendbureaus worden gepubliceerd, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

Dat meldt NOS. De partijen zijn voor naming and shaming van bureaus die bewust de wet overtreden.

Partijen reageren op de uitzending van het tv-programma Radarmaandag. Redacteuren van Radar deden zich voor als opdrachtgevers en benaderden bijna 80 uitzendbureaus met een discriminerend verzoek om personeel. Bijna de helft van deze bureaus was bereid te discrimineren op afkomst.

Bestrijden discriminatie
Volgens het ministerie SZW mogen discriminatieonderzoeken van de Inspectie uit privacyoverwegingen niet zomaar openbaar gemaakt worden. Daar zal dan een oplossing voor moeten worden gevonden.

Het ministerie werkt aan een plan voor het bestrijden van discriminatie op de gehele arbeidsmarkt. In het voorjaar wordt dit plan verwacht.

Bron: NOS, 31 januari 2018

Wie controleert of uitzendbureaus discrimineren? Nou niemand…
Het speciale team Arbeidsdiscriminatie van Inspectie SZW blijkt helemaal niet te controleren op discriminerende uitzendopdrachten, meldt NOS op basis van een rondgang.

“Er is geen sprake van een werksituatie die we kunnen controleren, alleen van een gesprek tussen een opdrachtgever en een uitzendbureau”, zegt een woordvoerder. De Inspectie mag alleen voorlichting geven en heeft geen bevoegdheden om de werving en selectie te controleren.

CDA en D66 vinden dat de Inspectie dit wel moet gaan doen, desnoods met uitbreiding van bevoegdheden. Wat de PvdA betreft is het daar nu al tijd voor. Kamerlid Van Dijk: “De zelfregulering is verleden tijd.” Maar de regeringspartijen lijken de sector nog een kans te willen geven.

Binnenkort komen de uitzendbranche en de verschillende particuliere keuringsdiensten bij elkaar om over het probleem te praten en nieuwe afspraken te maken.

Bron: NOS, 31 januari 2018

SynTouch
Isatis
Panasonic
Steens & Partner
Oliver James
Evoke
Dutch Projects
OGZ
Goossens
Experis
Direct People
Banbouw
promic
Techsharks
fellowfield
Ammertech
hetrechtshuis
TÜV Nederland
A.Hak
24 uur in bedrijf
FC Robinstijn
Directeuren netwerk
Ratho
decathlon
brabantengineering
clientict
concredis
markteffect
2atwork.com
8fm
nicoberkers
driessen
gsstaalwerken
helmondsport
ikea
itility
kennethsmit
maxima
monsterboard
flex
viro
talentscoutz
sportmax
stekelenburg
oviro
reprof
robbe
websitepromotor
gwl