Nederlandse werkgevers minder positief over werkgelegenheid

De werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers neemt het komende kwartaal voor de derde keer op rij af.

Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q1 2019) uitgevoerd onder 60.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland. Ondanks de daling (-1%) blijft het werkgelegenheidscijfer dit kwartaal positief (+4%) en illustreert dit het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen. Desondanks neemt het werkgeversvertrouwen in vijf van de negen Nederlandse arbeidssectoren af, met de grootste daling in de productie (-14%).

MEOS Q1 2019

“De daling van het optimisme onder Nederlandse werkgevers is een direct gevolg van de toenemende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt en de problemen die zij ervaren bij het vinden van het juiste talent”, zegt Danny Spee, Algemeen Directeur Experis, onderdeel van ManpowerGroup Nederland. “Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt worden werkgevers gedwongen om op een andere manier naar de inzetbaarheid van werknemers te kijken. Alleen op die manier kunnen zij in de toekomst hun openstaande vacatures blijven vervullen.”

Dalend optimisme
Voor het eerst in twee jaar (Q4, 2016), daalt het werkgeversvertrouwen het komend kwartaal in meer dan de helft van de Nederlandse arbeidssectoren. Werkgevers in de productie (-6%) verwachten dit kwartaal zelfs voor de eerste keer in vier jaar tijd minder medewerkers aan te nemen. Ook in de transportsector is de werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers negatief (-1%). Spee: “De vorige keer dat werkgevers in de productiesector een negatieve werkgelegenheidsverwachting noteerden, is ruim vier jaar gelden. Dit is een direct gevolg van de druk op de Nederlandse arbeidsmarkt, die vraagt om duurzame oplossingen op het gebied van arbeid en werkgeverschap. Met onze Manpower Logistics Academies en andere initiatieven proberen we bij te dragen aan een duurzame toekomst en een inclusieve arbeidsmarkt.”’

Europese verwachtingen
Werkgevers in alle Europese landen blijven positieve werkgelegenheidscijfers rapporteren. De Zwitserse werkgelegenheidsverwachting herstelt van -2% naar +2%, Duitsland noteert +8%, België en het Verenigd Koninkrijk +6%. Alleen in Spanje en Italië (en Zwitserland) zijn werkgevers minder positief dan Nederland, beide landen noteren een bescheiden +3%. De Verenigde Staten blijven met +19% onverminderd positief.

Bron: ManpowerGroup, 11 december 2019

Van Aert
Leoxx
IT-profile
Burgtbouw
Logo Voldaan
PEAK-IT
Dusol
RSG Finance
REEF
SynTouch
Isatis
Panasonic
Steens & Partner
Oliver James
Evoke
OGZ
Goossens
Experis
Direct People
Banbouw
promic
Techsharks
fellowfield
Ammertech Logo - RGB
hetrechtshuis
TÜV Nederland
A.Hak
24 uur in bedrijf
FC Robinstijn
Directeuren netwerk
Ratho
decathlon
brabantengineering
markteffect
2atwork.com
8fm
nicoberkers
driessen
helmondsport
ikea
itility
kennethsmit
maxima
monsterboard
flex
viro
talentscoutz
stekelenburg
oviro
reprof
robbe
websitepromotor
gwl