Skip to content

Een netwerk is pas succesvol als je het onderhoudt

Een netwerk is pas succesvol als je het onderhoudt

Na het opbouwen van je netwerk kan het op een gegeven moment voorkomen dat je een portemonnee vol visitekaartjes hebt, maar niet meer weet welke naam ook alweer bij welk gesprek hoort. Andersom kan het ook gebeuren dat anderen na verloop van tijd niet meer weten wie jij bent. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je je netwerk onderhoudt.

Behoud het overzicht
Het is aan te raden een digitaal bestand aan te leggen met daarin informatie over iedereen in je netwerk. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een papieren archief, in een digitaal bestand is echter het gemakkelijker personen terug te vinden omdat je op trefwoorden kan zoeken. Een spreadsheet in bijvoorbeeld Excel is hier prima voor geschikt, maar je kunt ook een wat uitgebreider programma zoals Microsoft Access gebruiken.

Houd van personen in je netwerk niet alleen de logische gegevens zoals functietitel, bedrijfsnaam en contactgegevens bij. Vermeld ook waar en wanneer je die persoon hebt gesproken en waar jullie het over hebben gehad. Op die manier kun je ook die persoon terug vinden met wie je het over Duits voetbal hebt gehad, maar niet meer op de naam kunt komen.

Noteer gegevens als verjaardagen, hobby’s, of iemand kinderen heeft enzovoort. Je weet nooit wanneer die informatie een keer van pas komt.

Contacten onderhouden
Veel mensen vergeten wel eens dat netwerken van twee kanten moet komen. Het is een kwestie van geven en nemen. Neem niet alleen contact op met iemand als je iets van hem of haar nodig heeft, dat gaat al snel in de gaten lopen.

Je zult je netwerk moeten onderhouden. Heb je achter iemand zijn naam genoteerd dat hij een groot tennisfan is en ken je iemand anders die kaarten voor Wimbledon kan regelen? Breng ze met elkaar in contact en je hebt iemand die bij je in het krijt staat.

Online netwerken
Sociale netwerken als Facebook, LinkedIn, Google+ of Twitter zijn ideale sites om je netwerk bij te houden. Op LinkedIn zie je bijvoorbeeld in een oogopslag wie er van baan verandert en op Facebook kom je er achter wat iemand graag in zijn vrije tijd doet. Verder is het een uitgelezen kans om te kijken wie anderen in hun netwerk hebben en hoe jij jouw eigen netwerk dus kunt uitbreiden.

Zoek op de sociale netwerken naar discussiegroepen binnen jouw vakgebied en speel jezelf in de kijker door bijdragen te leveren. Zorg er wel voor dat jouw opmerkingen ook echt waardevol zijn. Bekijk dus of een onderwerp waar jij het over wilt hebben niet al eerder behandeld is en of jouw reactie ook daadwerkelijk iets bijdraagt.

 

  • Bron Monsterboard Oktober

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact