Skip to content

Augmented Reality en Recruitment

Augmented Reality en Recruitment

Mogelijkheden van Augmented Reality in recruitment

Augmented Reality (AR) is een technologie die de realiteit en de virtuele wereld met elkaar verbindt. Je ziet dus gewoon de echte wereld, maar er wordt extra informatie aan toegevoegd. De Ikea app is een bekend voorbeeld van een AR toepassing. Deze app maakt het mogelijk om meubels virtueel in je kamer neer te zetten.

Zo kan je zien of een bepaald meubelstuk goed in je kamer past. De Microsoft Hololens is een ander voorbeeld van een AR hardware oplossing. Via deze bril maken ze het mogelijk om een digitale laag op de werkelijkheid te zien. De HoloLens wordt bijvoorbeeld tijdens operaties gebruikt om de dokter extra informatie te geven over de patiënt.

Toekomst van AR
AR bestaat al sinds de jaren 90 maar door de opkomst van de smartphone kan nu iedereen het gebruiken. Over een paar jaar hebben we misschien niet eens meer een smartphone nodig om AR te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een bril of contactlenzen met AR ingebouwd. Deze bril projecteert dan applicaties zoals Google maps en Spotify op het glas. Sommige mensen denken dat we dan helemaal geen smartphone meer nodig hebben, maar alles via AR doen.

AR in recruitment/HR
Een aantal bedrijven experimenteert al met AR tijdens het recruitmentproces. Innovatieve organisaties proberen zich te onderscheiden door kandidaten een AR-app aan te bieden waarmee ze hun telefoon naar het bedrijfslogo of kantoor kunnen richten en onmiddellijk meer informatie krijgen over het bedrijf, cultuur, teams, projecten en vacatures die momenteel beschikbaar zijn op die locatie.

Wat nu ook al gebeurt zijn bedrijven die kandidaten een AR app aanbieden die ze ter plekke kunnen gebruiken terwijl ze op hun sollicitatiegesprek wachten. Wanneer ze dan hun mobiel op een voorwerp in het kantoor richten, kunnen ze werkgevers ervaringen of andere korte video’s zien en ze daardoor nog enthousiaster maken voor de functie.

On-boarding
Tijdens de on-boarding van nieuwe medewerkers kan AR ook ingezet worden. Tegenwoordig krijgen nieuwe medewerkers een introductiehandleiding te lezen en een trainingsschema voor de eerste paar weken. Met AR kan je dit proces op een veel innovatievere manier gaan uitvoeren. Mensen nemen informatie sneller op als je het visualiseert. Ook kan je meer kennis toevoegen aan trainingssessies door meerdere werknemers uit verschillende kantoren samen te brengen met AR.

TWNKLS
Het technologiebedrijf TWNKLS uit Rotterdam richt zich op het ontwikkelen van Augmented Reality-toepassingen. Jos Westerkamp, manager bij TWNKLS, ziet genoeg mogelijkheden voor bedrijven om AR in te zetten tijdens het recruitmentproces. “Via holoportation kunnen twee mensen in real-time in aparte kamers met elkaar praten en interactie hebben”, zegt Jos. “Zo kan je op afstand sollicitatiegesprekken voeren met kandidaten. Dan bespaar je veel tijd en reiskosten.

Bekijk deze video om te zien hoe holoportation werkt.

“Nu al mogelijk en iets dichterbij is Remote Collaboration,” zegt Jos. “Dit kan het antwoord zijn op het tekort aan technisch gekwalificeerd personeel. Door middel van een slimme bril kan een monteur bij de klant, een expert op het hoofdbureau laten meekijken met wat hij ziet. Zo kan de monteur zijn klus sneller klaar hebben. Daarnaast kan hij via de bril informatie krijgen zoals checklists, routes en andere notities.”

Dion Metz
Techwatcher, werkzaam bij SharpMinds

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact