Aantal banen en openstaande vacatures blijft stijgen

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen is in het vierde kwartaal van 2018 met 62 duizend toegenomen tot 10,5 miljoen banen.

Er waren nog nooit zo veel werkende mensen en banen in Nederland als vorig jaar.

Meer gewerkte uren, maar minder arbeidsproductiviteit
Het aantal gewerkte uren groeide in 2018 met 2,4 procent, met de arbeidsproductiviteit bleef achter vergeleken met de situatie voor de crisis.

Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de Nederlandse economie in 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gemiddelde werkloosheidcijfer (350.000) daalde naar de laagste stand sinds 2008. Lees meer

Het aantal openstaande vacatures steeg in het vierde kwartaal opnieuw naar een record, namelijk 264 duizend. Sinds het tweede kwartaal van 2018 ligt het aantal vacatures hoger dan voor de crisis.

Het economisch beeld is iets minder positief, volgens de Conjunctuurklok van het CBS. Het producentenvertrouwen is iets gedaald. Recente economische groei is vooral een gevolg van binnenlandse bestedingen door huishoudens.

80 vacatures per 100 werklozen
Personeelstekort blijft een bottleneck voor de groei. In het vierde kwartaal van 2018 waren er 80 vacatures per 100 werklozen. Het vorige record dateerde van voor het begin van de crisis, toen er gemiddeld 79 vacatures waren per 100 werklozen.

Het aantal werklozen daalde de afgelopen drie maanden met gemiddeld 5 duizend per maand tot 312 duizend in februari. Dat zijn er vrijwel evenveel als in november 2008, net voor de crisis. Toch is het werkloosheidspercentage met 3,4 nu lager dan toen (3,6). De beroepsbevolking, het aantal werklozen en werkenden samen, is namelijk gegroeid.

Bron: CBS, 15 april 2019

Van Aert
Leoxx
IT-profile
Burgtbouw
Logo Voldaan
PEAK-IT
Dusol
RSG Finance
REEF
SynTouch
Isatis
Panasonic
Steens & Partner
Oliver James
Evoke
OGZ
Goossens
Experis
Direct People
Banbouw
promic
Techsharks
fellowfield
Ammertech Logo - RGB
hetrechtshuis
TÜV Nederland
A.Hak
24 uur in bedrijf
FC Robinstijn
Directeuren netwerk
Ratho
decathlon
brabantengineering
markteffect
2atwork.com
8fm
nicoberkers
driessen
helmondsport
ikea
itility
kennethsmit
maxima
monsterboard
flex
viro
talentscoutz
stekelenburg
oviro
reprof
robbe
websitepromotor
gwl